2013. június 9., vasárnap

Kerti körömvirág

Calendula officinalis l. Kerti körömvirág
Gyakrabban használt magyar nevei: körömvirág, orvosi körömvirág, kenyérbélvirág, (macskakö­röm) Rendszertani besorolás
Az Asterales (fészekvirágzatúak) rendjébe, az AsteracejjeM^ieszeKviragzatuaR) csalad^ana és az Asteroideae (csövesvirágúak) alcsaládjába tar­tozófaj. Drog
Az MSZ 17019-1979 számú drogszabvány szerint a drog a_tel|esjvirágzat (Calendulaeflos cum calycibus) vagy a fészekből kicsípett és megszárí­tott nyelves virág (Calendulae flos sine calycibus) szolgáltatja. A virágzatból kinyert kivonat neve: Extractum Calendulae fluidum. A drog a szabadon kereskedelmi forga­lomba hozható drogok listáján szerepel.
Hatóanyag
A körömvirágdrog legfontosabb hatóanyagai: a vízben oldódó jlay^noido^(0,04--0,10%-ban, főleg izoramentin- és kvercetin glikozidok), a zsíroldékony, sárga, narancssárga karotinoidok (3%), a vízben oldódó szaponinok és zsíroldékony triter-pének, kis mennyiségben illóolajok (0,1 %) és vízben oldódó nyálkaanyagok. Jelentős J?JÍ3ÍEffiÍ3dE°rr^s- Újabb vizsgálatok szerint a körömvirág magvaiból hidegen sajtolt zsírosolaj gyulladáscsökkentő hatású.
Botanikai leírás
A körömvirág egxévegjjágy szárú (Th) növény. Karószerű gyökerei mélyre hatolnak a talajba. Szára szögletes, 40-60 cm magas, rövid szártagú, aljától elágazó. Levelei hosszúkás lándzsa^ alakúak, alig fogazottak^ Végálló fészekvirágzatai 3^6jgm át-mérőjűek vagy ennél is nagyobbak, a fészekben 4-8 sorosan különböző színárnyalatú (sárga, narancssárga) nyelves virágokkal. Csak a szélen lévő virágok adnak csíraképes
kaszatterméseket, amelyek karomszerűen elgörbültek, bibircsesek.
Előfordulás
A Földközi-tenger mellékén és Ázsia nyugati térségében őshonos, mediterrán eredetű növény. A XII. századtól termesztik Európában. Hazánkban régóta kedvelt gyógy-, dísz- és festőnövény. Fitoterápiai jelentőségének felismerése lendületet adott a hazai termesztésnek és a fajtanemesítésnek. A Magyarországon évente termesztett 40-50 t száraz virágzat^éjLharmac[része külpiacra kerül, a fennmaradó rész a hazai fitoterápiás gyógyítást szolgálja. Az ország egész területén eredményesen termeszt­hető.
Környezeti igény
A körömvirág napfény- ésjrnelegigényes, szárazságtűrő faj. Magja már 8-10 °C-on jól csírázik. Jól terem azokon a helyeken, ahol júniusban 17-18 °C, júliusban pedig 19-20 °C az átlaghőmérséklet._Hidegtűrő képessége jó, a kisebb fagyokat károsodás nélkül elviseli. Szárazabb talajokon is megél, de megfelelő hozamot és jó minőségű drogot csak jó vízgazdálkodású, könnyen melegedő JbarriaJiOTio^- vagy középkötött mezőség^talajokon ad. Mély fekvésű, párás helyeken nem ajánlatos termeszteni, mert ^ w-*^ nagy a lisztharmatfertőzés veszélye.
Fajta
Populációi és disznóvény^fajtáj ismertek.
Termesztés
A körömvirág hosszú tenyészidejű (200-210 nap), vegetációja csak az őszi fa­gyokkal fejeződik be. Termesztése rendszerint családi művelésben, 1000-1400 m2 nagyságú területeken történik.
Tálai-előkészítés. A körömvirág tavaszi talaj-előkészítése az őszi mélyszántás el-munkálásából, 3-5 crrmiélységig történő porhanyításból, majd az ezt követő tömörítés­ből áll.
Tápanyagellátás. A termesztéshez közvetlenül szerves trágyát, nagy adagú nitro­génműtrágyát nem ajánlatos használni, mert ezek főleg a vegetatív növényi részek nö­vekedését fokozzák a virágzatok rovására. Alaptrágyázásra - az őszi szántáskor - 60-jBOJcg/hgJfogzfor, 80^1^^k^/J^_kjiliurn, fejtrágyaként a szárbaindulás kezdetén és a júliusi visszavágás után 40-60 kg/ha nitrogén ajánlható.
A körömvirág magja korán, márciusban vethető. Sortávolság 40^50 cm, a vetés mélysége 2-3 cm, a vetőmagszükséglet_6-8 kg/ha. A vetés során a vetőgép mag­ládáját folyamatosan ellenőrizni kell, mert a görbült, fogazott, érdes felületű magvak erősen kapaszkodnak egymáshoz, amely eg^ened£njn_agh.ulláshoz és hiányos keléshez vezet. Az elvetett mag 8-10 °C-on, 4-5 nap alatt csírázik.
^Apolás^ Kelés után,_3I^J.eveles^fejlettségi állapotban, a túl sűrű állományt_5—8_cm-es tőtávojsjyjra_ ritkítani kell. A tenyészidő során rendszeres s^r^özművelésre és egy-kéjjJOTkapálísrji van szükség. Az első nagy virágzatok megjelenése után általában növekszik a hőmérséklet, s ezzel összefüggésben felgyorsul a hajtásképződés és csökken a virágzatok mérete. Ez a folyamatjmtözéssel^lassítható. Ugyancsak a virághozamot növeli az állomány július végi, augusztus eleji „felújítása" Ekkor a már aprójvirágzatot termő növényeket a talaj felett 8-10 cm magasságban levágják. A levágott növényi részt a termőterületről lehordják és a rajta lévő virágzatot leszedik. Ezzel egy időben ^0_^g/h^nitrogéri hatóanyagot szórnak ki, amelyet kapálással -szükség esetén jjntözéssel - a talajba juttatnak. Négy hét múlva a növények ismét virágoznak egészen a fagyok beálltáig.
Növényvédelem. A körömvirágot főleg a nyár közepétől a körömvirág jiszthjxmat (Sphaerothecafuliginea) károsíthatja. Ellene kéntartalmú gombaölő szerekkel (Floris-tella kénpor, Kumulus-S, Microlux 81, Thiovit-S, Kénkol 800 SC, stb.) lehet védekezni. Az entilómás levéjfoltosság (Entyloma calendulae) a levélen kerekded, kezdetben világoszöld, fehéres, majd barnuló foltokkal jelentkezik. A levelek később lehullanak. Ellene cineb hatóanyagú készítményekkel (Cineb 80, Perozin 80, Tiezene-Zineb) permetezhetünk.
Betakarítás. A növények gyorsan fejlődnek. 6-7 hetes korukban, május végén, június elején kezdődik a virágzás. Ajdrágzjtp^folvj.rMtos_szedése serkentőleg hat az újabbak képződésére. A hőmérséklet emelkedésével felgyorsul a hajtásképződés, és a virágzatok egyre kisebbek lesznek. Ilyenkor szükség van a növény megújítására (lásd ápolás). A tejl]es£n_kinyíl£virágzatok szedése 3-4 naponként ismételhető a fagyok beálltáig.
Elsődleges feldolgozás, tárolás
A leszedett virágzatok és a külön is gyűjthető nyelves virágok csakj|Z£>rmaJi_g§_gyOTS
szárítással őrzik meg élénk színüket, jó minőségüket. A kisebb mennyiséget árnyékos, léghuzatos, védett helyen, a virágzatokat egymás mellé elhelyezve szárítják. A nagyobb mennyiségű termék műszárítóban, 35^40 GX>oshőmérsékleten szárítható. A 12% nedvességű drog erősen nedvszívó, ezért a csomagoláshoz doboz vagy bélelt papirzsák szükséges.
Hozam
Mennyiség. j^]K2000_kg/ha_ száraz virágzat vagy 350-400 kg/ha^száraz nyelves virág. A virágzat beszáradási arányaj^l^míg a nyelves virágoké 6: l
Minőség. A drog legfeljebb l cm hosszú szárrészt tartalmazhat. Az I. osztályú áru színe élénk citrom- vagy_narancssárga. Hatóanyag-tartalmára vonatkozó előírást a szabvány nem tartalmaz. Szaporítóanyag-előállítás
Műveletei a drogtermesztésénél leírtakkal azonosak, azonban a tőtávolságot na­gyobbra, J 0-1 5 cm-re kell beállítani. A populáció- vagy fajtaidegen, valamint a beteg^ egyedek eltávolítása fontos. Jó minőségű vetőmag csak a fő virágzatokból, azoknak is a külső pereméről nyerhető. Várható maghozam._25|0-30p_kg/ha.
Farmakológiai hatás
Hámosító^ bőrújraképződést elősegítő tulajdonsága bizonyított. Vizes kivonata mmiunstimuláns. Antibiotikus hatása is igazolt.
Felhasználás
A körömvirágdrog értékes fitoterápiás hatása az úgynevezett citoprotektív (sejtvédő) vegyületeknek köszönhető. Belsőleg teaként, gyomor-, nyombélfekély gyógyítására használható . Külsőleg rosszul gyógyuló sebek, visszeres betegségek, bőrelváltozások fekélyek gennyes felületi kezelésére, fehérfolyás ellen hüvelyöblítő alkotórészeként alkalmazható. Olajos kivonatának hámosító és bőrképző hatása van. A magvakból (kaszattermésekből) hidegen sajtolt olaj belsőleg is gyulladáscsökkentő.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Hidraulika szivattyú

A minap észrevettem, hogy csepeg a hidraulika folyadék  traktorból. Nagyon nagy figyelmet fordítok a gépek műszaki állapotára. Ugyanis amik...