2014. április 30., szerda

Oregánó

Bernáth Jenő: Gyógy- és fűszernövények c. könyvből:
Origanum vulgare l. Közönséges szurokfű

Gyakrabban használt magyar nevei: feketegyopár, vadma­joránna, vargamajoránna
Rendszertani besorolás

A Lamiales (árvacsalán-virágúak) rendjébe, a Lamiaceae (ajakosok) családjának Origanum nemzetségébe tartozó faj. A nemzetség neve a görög őrös (hegy) és a ganos (fény, dísz) szóból ered. Magyarországon az O. vulgare két alfaja terjedt el: az O. vulgare subsp. barcense (Simk.)Jáv. és az O. vulgare subsp. prismaticum Gaud. Az O.  vulgare subsp. barcense (Simk.) Jav. murvalevelei sűrűn pelyhesek, a csészelevél sűrűn borzas és mirigyes, az O. vulgare subsp. prismaticum Gaud.  álfüzérkéi hengeresek vagy prizmásak, megnyúltak. A két faj  egymással kereszteződhet. A nemzetség fűszernövényként ismert és Dél-Európában termesztett faja még az O. creticum, a krétai szurokfű. Az O. vulgare közeli rokonságban áll a Majorana fyortensissel.
Drog

A növény teljes nyílásakor vágott leveles, virágos hajtásának felső, legfeljebb 40 cm-es része az Orígani vulgáris herba, melynek minőségi követelményeit az MSZ 17050-1971 tartalmazza. A krétai szurokfű drogja Origani herba néven kerül forgalomba, Magyarországon minőségi előírása nincs.
Hatóanyag

A drog illóolaj-tartalma 0,5-1,5%, fő összetevői karvakrol, timol. Tartalmaz még flavonoidokat, a családra jellemző cserzőanyagokat, nyálkaanyagokat.
Botanikai leírás

Félcserje jellegű, évelő növény (H). Június végétől szeptemberig folyamatosan virág-
zik. Terjedő tövű növény, elfásodott gyöktörzsszerű tarackokkal, kúszó, járulékos gyöke­rekkel. A tarackokból képződnek a meddő leveles, valamint a virágzó egyéves hajtások. Szára felemelkedő, 50-100 cm magas, négyszögletes, felül elágazó, vörös vagy barnás­vörös fedő- és mirigyszőrökkel borított. Levelei keresztben átellenesek, 3-5 cm hosszúak, felfelé kisebbek, tojásdadok, csúcsuk felé hegyesedők, ép szélűek vagy gyengén fogacs-kásak, ritkásan szőrösek, mirigyektől pontozottak. A murvalevelekhosszúkásak, sötétbí­bor színűek, kopaszok. Virágzata többszörösen összetett álfüzér, a hajtások végén szétterülő bogernyős, tömött bugákból álló. Csészéje 5 fogú, a murvalevélkéktől teljesen körülzárt, 2-2,5 mm hosszú, harangszerű, sötétbíbor színű. A párta 4-6 mm hosszú, bíborpiros, rózsaszín, bordó színű. Termése 4 részre hasadó makkocska, l mm hosszú, hengeres, sima felületű, barna színű. Ezermagtömege 0,08-0,12 g.
Előfordulás

Mediterrán területeken őshonos. Megtalálható Európa és Ázsia mérsékelt és szubtrópusi övezeteiben is. Észak-Amerikába behurcolt faj. A mediterrán országok­ban sokfelé termesztik is.
Környezeti igény

Szárazságtűrő, fénykedvelő növény. Hazánkban napos, cserjés helyeken, száraz kaszálókon, erdei vágások mentén gyakori, sokszor tömegesen jelenik meg.
Fajta

Hazánkban fajtája nincs. A mediterrán országokban a szurokfűfajok szelektált populációit termesztik.
Gyűjtés

A virágos, leveles hajtásokat teljes virágzásban, a fásodó, levéltelen szárrészek felett levágják. A vágást sarlóval vagy kaszakéssel végzik.
Termesztés

Elövetemény. Az elővetemény megválasztásánál fontos, hogy tiszta, főleg évelő gyomoktól mentes területet hagyjon maga után. Jó előveteményei a gabonafélék, a pillangósok, a trágyázott kapások.

Trágyázás. A növény tápanyagigénye közepesnek tekinthető. Vékony termőrétegű, sovány talajok hasznosítására alkalmas. Ezeken a területeken a telepítés előtt ősszel 20-30 t/ha szerves trágya bemunkálása szükséges. A termő években az ültetvény állapotától és a talaj tápanyagtartalmától függően kell kijuttatni tápelemeket.

Talaj-előkészítés. Ősszel szántott, tavasszal elmunkált terület alkalmas a telepítéshez.

Vetés/telepítés. A szurokfű szaporítható tőosztással és magvetéssel. Az utóbbi módszeren belül a palánta-előállítás tekinthető általánosnak. A palánták május vé­gén érik el a kiültetéshez szükséges, 10-12 cm-es nagyságot. A palántákat 2 szálával 50-60 cm sor- és 20-25 cm tőtávolságra ültetjük.

Ápolás. Az első évben a rendszeres mechanikai gyomirtás mellett a talaj víz­készletétől függően öntözni kell, hogy a növények egyenletesen növekedjenek és meginduljon az oldalelágazások képződése. A további években a gyökerek mélyre hatolnak és a növény jól tűri a szárazságot.

Növényvédelem. Jelentősebb kártevője nincs.

Betakarítás. A telepítés évében egyszer, a további években kétszer vágható. Az első vágás a növények teljes virágzásakor, a második vágást a sarjhajtások teljes kifej­lődésekor (szeptember végén) végezhetjük. Kis területen sarlóval, nagyobb felületen kaszálvarakodó géppel a hajtások felső 40 cm-es részét vágjuk le.


Elsődleges feldolgozás, tárolás

A levágott virágos hajtásokat azonnal szárítani kell árnyékos, szellős helyen vékony Hegben kiterítve vagy TSZP szárítón. Meleg levegős szárítás esetén 40 °C-nál lacsonyabb léghőmérséklet alkalmazható. A szárítást a levelek és a virágzati részek morzsolása követi, majd a szártalanítás, a rostálás és a tisztítás.

Hozam

Mennyiség. 5-6 kg virágos hajtásból l kg száraz morzsolt drog állítható elő.

Termesztés esetén 2-2,5 t/ha morzsolt drogot nyerünk.

Minőség. A kereskedelmi szabvány előírásai szerint a drog a leveles virágzó, legfeljebb 40 cm hosszú hajtásrészből állhat. Idegen növényi részeket csak 2%-nyi mennyiségben tartalmazhat. Vizeskivonat-tartalma legalább 20%.

szaporítóanyag-előállítás

A vetőmagot márciusban, fűtetlen fólia alá vagy szabad földbe vethetjük. A magvakat jól előkészített, hengerezett talajfelületre, szórva vagy 25 cm sortávolságra uttatjuk ki. A szabadágyi vetésnél a kelés vontatott, elhúzódó (1-1,5 hónap). Biztonságosabb a fűtetlen fólia alatti palántanevelés. A magvetést 2-3 mm vastagon lomokkal vagy tőzegkorpával takarjuk. Vetőmagszükséglet 0,8-1 g/m2. Farmakológiai hatás

Antiszeptikus, köptető, nyálkaoldó, enyhén görcsoldó.

Felhasználás

Számos teakeverék alkotója, légúti és emésztőrendszeri hurutos megbetegedések esetén használható, de nyugtató teakeverékek alkotórésze is. Ételek, halak, húsok, bor fűszerezésére használják. Régen mint népi festőnövényt sokfelé kedvelték. A szőtte­sek rozsdabarna alapszínét adta.

1 megjegyzés:

Hidraulika szivattyú

A minap észrevettem, hogy csepeg a hidraulika folyadék  traktorból. Nagyon nagy figyelmet fordítok a gépek műszaki állapotára. Ugyanis amik...