2016. szeptember 5., hétfő

Hónapos retek

A hónapos retekEzt az ízletes csemegét, amely a káposztafélék családjába tartozó zöldségféle, a megvastagodó szik alatti száráért termesztjük, és fogyasztjuk reggelihez vacsorához, salátafélékben és önmagában is. Ideális körülmények között 55-60 napos tenyészidejű. Több fajtája létezik. A hónapos retek szaporítását megvetéssel, helyre vetéssel szoktuk elvégezni. Jól előkészített talajba vessük a magokat márciusban, amikor a talaj hőmérséklete eléri a 2-3 oC-ot. Ügyeljünk arra, hogy olyan ágyásba kerüljön, ahol előző évben nem termesztettünk káposztaféléket, erre növényvédelmi szempontból van szükség. Az öntözést nagy terméssel meghálálja, egyébként külön trágyázásra nincsen szüksége. Egyenletes vízellátásra van szüksége. A gyomosodástól rendszeres kapálással vagy talajtakarással óvhatjuk meg. Kártevői a földibolha és a meztelen csiga.
A korai zöldségfélék, így a hónapos retek érdekessége, hogy kései időszakban is vethetjük. Augusztus végén, szeptember elején vetett hónapos retek novemberben kerülhet frissen az asztalra.

Így néz ki a hónapos retek betakarítás előtt, október elején:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Hidraulika szivattyú

A minap észrevettem, hogy csepeg a hidraulika folyadék  traktorból. Nagyon nagy figyelmet fordítok a gépek műszaki állapotára. Ugyanis amik...