2017. november 2., csütörtök

A zöldborsó

A zöldborsó


Kedvenc zöldségfélénk egyike a zsenge zöldborsó. Tavasszal az első növények közül kerül ki a kiskertből. A piacokon is az első zöldségek között szerepel a kínálatban. A hazai klíma kedvező a zöldborsó termesztésére, de sok helyütt megterem a világban.

Számos előnye van: mint pillangós növény nitrogénnel gazdagítja a talajt. Fehérje és cukortartalma miatt fontos összetevője a konyhában készült ételeknek. Termesztése viszonylag egyszerű, korai fajtái (pl. Rajnai törpe) az év korai szakaszában kész termést hoznak.

Megkülönböztetünk kifejtőborsót, cukorborsót és velőborsót.

Jól elmunkált talajba vessük. A vetés előtt célszerű foszforban és káliumban gazdag trágyát kijuttatni és bekeverni a talajba. Tél alá vetést is alkalmazhatunk elsősorban a korai fajtákkal. Hőmérséklet minimuma 4,4 C fok, ez alatt a borsó nem fejlődik. Azonban az enyhe fagyokat bírja.

A szakaszos vetést nem csak nagyüzemekben, hanem a kiskertben is alkalmazhatjuk, melynek előnye, hogy a betakarítás is külön ütemekben történik. Így csak akkora mennyiséget kell leszednünk, amekkorára szükségünk van.

Ne feledkezzünk meg a borsó gyomírtásáról sem. Az öntözés elengedhetetlenül fontos a magas termésátlagok eléréséhez, különben a termesztés nem lesz gazdaságos. Használhatunk csepegtető csöveket a takarékos vízfelhasználás érdekében, de az esőztető öntözést is választhatjuk.

Kiskertekben a betakarítás kézi erővel történik. Üzemi méretekben betakarítógépeket alkalmaznak.Tartósítására akkor kerülhet sor ha egyszerre nem tudjuk a betakarított mennyiséget felhasználni.
Elsősorban befőttként vagy mélyfagyasztva tudjuk konzerválni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Hidraulika szivattyú

A minap észrevettem, hogy csepeg a hidraulika folyadék  traktorból. Nagyon nagy figyelmet fordítok a gépek műszaki állapotára. Ugyanis amik...