2018. augusztus 8., szerda

Kedves kertbarátok!

Jártunkban keltünkben, örömmel tapasztaljuk, hogy az idei kerti szezonban is nagyon sok rendezett kertet látunk. A régebbi idők elhanyagolt telkei, és szeméttel, hulladékkal teli közös területek látványa a múlté. Szerencsére továbbra is sok felkérést kapunk kert fenntartásra a környékről. Naptárunk folyamatosan feltöltődik.

Ma már nem csak a hatályos jogszabályok kényszerítik ki a kertek rendben tartását, hanem a kert kultúra fejlődése az, ami megváltozott - szerencsére jó irányban.

Akadnak azonban kivételek is, azonban sok helyen a tulajdonviszonyok széttagoltsága miatt hanyagolják el a kihalt telkeket.

Sokan nem ismerik, de vannak hatályban levő törvények és rendeletek, amik kötelezővé teszik a tulajdonosok számára a föld besorolás szerinti művelését, a gyomok terjedésének megakadályozását, az allergén gyomok irtását.

Az épített és művelés alá vont területeket ne tévesszük össze a természetvédelmi területekkel, gondolván, "hagyjuk, hogy a természet visszavegye, ami az övé".

Erre a célra kicsi hazánk bővelkedik fenntartott területekkel, melyeket gondos, hozzáértő "kezek" gondoznak.

A földtulajdon nem csupán jogos birtoklási viszony, bizonyos kötelezettségekkel is jár. Évszázados múltra tekinthetünk vissza, amikor mezőgazdasági földhasználatról beszélünk.

Ezeken a területeken az ember úgy avatkozott be a dolgok természetes folyásába, hogy az élőhelyi viszonyokat átalakította. Ha nem tartjuk fenn ezt a mesterséges élőhelyi egyensúlyt, akkor bizony károkat okozunk, mert az felborul és egy kedvezőtlen állapot áll fel. Például a parlagon hagyott területek nem csak saját, de más lelkiismeretesen gazdálkodó földműves földjének gyommag készletét is növeli, és a kór- és károkozók felszaporodását is elősegíti.

Ilyenkor szidjuk is a termelőt, hogy miért használ annyi vegyszert, amit aztán nekünk kell megennünk. Pedig lehet(!), és itt tisztelet a kivételnek, mi magunk is hozzájárulunk ennek a helyzetnek fennállásához.

"Magasröptű" eszmefuttatásomat, meleg, szívből szóló jókívánságaimmal zárom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Hidraulika szivattyú

A minap észrevettem, hogy csepeg a hidraulika folyadék  traktorból. Nagyon nagy figyelmet fordítok a gépek műszaki állapotára. Ugyanis amik...