2018. november 14., szerda

Lingvisztikai fejtegetés

Kedves kertbarátok!

Sok kalandvágyó kertbarát és családos konyhatündér látogatott már el működő szamócaföldekre. A szedd magad vásárlási forma igen  divatos lett mostanában. Nem is csoda, hiszen hazai termelőtől mélyen nyomott áron a szezon legelején tudunk hozzájutni kedvenc gyümölcsünkhöz.

Ilyenkor ha figyelmesen megnézzük, azt látjuk, hogy a szamócatövek alatt műanyag fólia takarás van. Ez több célt is szolgál; a fekete fólia elnyomja a gyomokat, gyorsabban felmelegíti a talajt. Jó esetben lebomló műanyagból készül eredetileg. Rosszabb esetben nem.

Az angol strawberry-nek nevezi a szamócát. "Straw" mint szalma, "berry" mint a bogyós gyümölcsök általában. Igen találó név. Ugyanis a szamócát régen általánosan szalmával takarták, hogy megvédjék a feltörekvő gyomoktól. Ennek a megoldásnak még az is az előnye, hogy átereszti a lehulló csapadékot. emellett a lebomló szalma tápanyagul is szolgál a szamócának. Ezzel a módszerrel az állandó helyre ültetett szamócatövek hosszabb ideig adnak termést. A ma általánosan működtetett 2-3 éves telepítések akár 4-5 évig is adhatnak termést anélkül, hogy újra kellene telepítenünk őket. Nem beszélve arról, hogy így vegyszermentes szamóca szemeket kapunk. A régi piacra termelő kertészek tudtak valamit.

A modern szamócatermesztés során a tápanyagutánpótlást a fóliák alatt futó csepegtető szalagok segítségével oldják meg. Az öntözővízzel egyszerre kijuttatott oldható műtrágyával tápoldatoznak.

Nos, akit foglalkoztat az, hogy milyen élelmiszert termel és mennyire terheli a környezetet bizonyára megfontolja milyen technológiával termeli saját vagy esetleg más szamócáját. Én megfontolom.

Üdvözlet,

és kívánok jó kertészkedést, jó egészséget.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Hidraulika szivattyú

A minap észrevettem, hogy csepeg a hidraulika folyadék  traktorból. Nagyon nagy figyelmet fordítok a gépek műszaki állapotára. Ugyanis amik...