2018. november 5., hétfő

Október-novemberi teendők

Sokan azt gondolnánk a szüret után nincs teendő a kertben. Ősszel is van munka, ezt gyakorló kerttulajdonosok nagyon jól tudják.
Ilyenkor szokták összegyűjteni a lehullott leveleket, téliesítik az öntözőrendszert, karbantartják a szerszámokat, elkezdik a télire eltenni a befőtteket, konzerveket.

Nálunk sincs hátradőlés, láblógatás.
A maradék burgonyát most szedjük fel. Elég lassú folyamat, így kézzel, villával. Ezzel a módszerrel nagy része sajnos a földben marad. Jövőre tervezzük a burgonyaszedő gép beszerzését. Ugyanis jövőre is lesz burgonya (persze nem ugyanazon az ágyásban).
Erről jut eszembe, az idei szárazság miatt jelentős terméskiesés várható a kertészetekben. Ez kihatással lesz a zöldségek árára is. Várható, hogy a burgonya ára 30 százalékkal magasabb lesz a boltokban.

A mi burgonyatermésünk sok szenvedésen ment keresztül az idén. Nem csak a szárazság kínozta (a szivattyúnk is elromlott, így öntözni gyakorlatilag nem is tudtunk), hanem a makacs kecskék, akik vidáman átugrották a villanypásztort, a legfinomabb növényeket megdézsmálták, a gyümölcsfák mellett a burgonya lombját is lerágták. Jelentős termésvisszaesést jósoltunk, és valóban a szokásos termésátlag töredékét tudtuk felszedni. Érdekes, hogy a fontosabb betegségek elkerülték a krumplit, amit boldogan konstatáltunk.

Csicsókából már csak nagyon kicsi gumók nőttek az idén. Ennek oka, hogy már a sokadik éve vannak ugyanazon a helyen és át kellene telepíteni őket. Azért egy-két tányér pürére való meglesz.

A talajelőkészítés a következő évre már most elkezdődött. Dolgozott szorgalmasan a traktor. Kertészetekben gyakori, hogy a talajelőkészítést talajmaróval végzik. A szántás is elfogadható, de mindkettőnek megvannak a hátrányai. A marózás valamivel gyorsabb, nagyobb a területteljesítménye (általában fordítva igaz ez, de nem nálunk). Másik előnye, hogy azonnal vethető bele a vetőmag.

Vetésről lévén szó, már lehet, hogy említettem, de a korai zöldségfélék egyik kiváló tulajdonsága, hogy ősszel is vethetjük. Mi egy - két sor hónapos retket vetettünk, amik már kandikálnak kifelé a földből. Gondolkozunk még a zöldborsó tél alá vetésén is, így sokkal hamarabb kapunk ropogós borsószemeket tavasszal.

De ne rohanjunk annyira előre. Addig még számos teendő van. Először is meg kellett oldanunk az öntözés problémáját. Szerencsére találtunk egy működő membránszivattyút, amit kiválóan tudunk használni az öntözéshez. Ezzel, ha az idei már nem, de a jövő évi öntözési probléma valószínűleg meg van oldva.

Szintén az őszi hónapokban szokás a táblák szervestrágyázását megoldani. Budapesti kertészet lévén elég nehéz dolgunk van mivel a haszonállat-tartás már nem dívik annyira errefelé (vagy inkább még nem). De szerencsére a főváros peremtelepülésein még lehet találni olcsón trágyát. A szerves anyag nagyon fontos a talaj élővilágának. A mikroorganizmusok a szerves anyagok elfogyasztásával képesek a talaj ásványi anyagait feltárni, ami nagyon fontos fejlődő növénykéinknek. A szerves trágyának alapból van tápanyagtartalma is, ami szintén nagyon hasznos.

Az előre csomagolt szerves trágya termékek, amik gazdaboltokban és áruházakban kaphatók szintén alkalmazhatók, de egyrészt nagyon drágák (és csak kis területen éri meg), másrészt nem közelítik meg az érett karámtrágya értékét.

Így hát trágyázzuk az ágyásokat. Ezt minden ősszel érdemes elvégezni. Aki a közelünkben lakik és keres érett marhatrágyát nagyobb mennyiségben, nyugodtan keressen meg, tudok segíteni.
A trágya szállítása a le és felrakása elterítése elég fáradságos munka, az egyik legfáradságosabb részművelet a termesztésben. Ilyenkor szívesen ábrándozunk egy trágyaszóró pótkocsi beszerzéséről.
A trágyát ne felejtsük el bedolgozni a talajba, ne hagyjuk az ágyások tetején. Tavaszra kellőképpen kifejti hatását.

Reméljük még idén fóliát húzhatunk a sátorra, de ha fedetlenül marad az sem nagy baj. A területét így is mint minden évben ki fogjuk használni.

Az almatermésünkre nem panaszkodhatunk, finom zamatos almáink lettek. A fajták elég sokfélék, és van olyan is amelyik magról nőtt, igy egyik ismert fajtába sem sorolható. Ez utóbbiakból finom almalé készül majd. Ehhez még nem láttam, hozzá és kérdéses hogyan nyerem ki belőlük a levüket. De megoldom.Kívánok mindenkinek jó kertészkedést és jó egészséget!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Hidraulika szivattyú

A minap észrevettem, hogy csepeg a hidraulika folyadék  traktorból. Nagyon nagy figyelmet fordítok a gépek műszaki állapotára. Ugyanis amik...