2019. február 4., hétfő

A kertészet és a környezetvédelem - avagy mit tegyünk a régi fóliával

Kertészetünkben elsődleges szempont a környezet védelme. Éppen ezért a fóliasátor elhasználódott fóliájának elhelyezése nem kis fejtörést okoz. A tanulságos történetet tanmesének ajánlom.
Műanyagfeldolgozó cégek nem szívesen veszik át a régi fóliát mivel az általában koszos földes. akik át is veszik elvárják, hogy meglegyen tisztítva. A jövőben mi is ezt az utat fogjuk követni, a fóliákat szépen kiterítjük és vízzel lemossuk, hogy szép tiszták legyenek, majd leadjuk egy feldolgozó helyen.
A mocskos fóliával csak egy dolgot tehetünk: leszállíjuk kommunális lerakóba némi díj ellenében, ahol depózzák, jó esetben elégetik a hulladékégetőben. Jelenlegi hulladékunkkal is így jártunk. Kénytelenek voltunk leadni a telepen, mivel senki más nem vette át.
Valahol érthető is, hogy a sarat és mocskot nem lehet újrahasznosítani. Ezért meg kell tisztítani a fóliát vagy úgy kell leszedni a vázról, hogy az ne legyen piszkos.
Mi is úgy vagyunk vele, hogy addig használjuk a fóliaborítást, amíg az teljesen szét nem hasad. Ekkor a szél csapkodja fel le és bepiszkolódik.
Egy többlet tevékenységgel több keletkezett a kertészetünkben: fóliatisztítás.
Nehéz a kertészek élete.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Hidraulika szivattyú

A minap észrevettem, hogy csepeg a hidraulika folyadék  traktorból. Nagyon nagy figyelmet fordítok a gépek műszaki állapotára. Ugyanis amik...