2019. február 28., csütörtök

Zöldborsó tél alá vetése

Gyorsan felmelegedő talajokon meg lehet próbálni a zöldborsó magokat késő ősszel vetni.
Ehhez jól trágyázott talajra van szükség. Ajánlatos az altalajlazítás is. Kis területen elegendő a szántás helyett talajmaróval előkészíteni a talajt vetésre. A magok vetése kb. 5-6 cm -es tőtávolságra történjen. A sortávolság a művelő eszköztől függ, de kézi kapálást figyelembe véve akár 30 cm is lehet. Ennél sűrűbben nem célszerű vetni a magokat.
A magok még ősszel kicsíráznak, majd a téli fagyokat átvészelve már február végén fejlődésnek indulnak, és kiemelkednek a földből. Vetésváltás betartása mellett és jó talajelőkészítést feltételezve károsítókkal nem kell számolnunk.
Az ápolási munkák között a gyomlálást (mechanikus vagy kémiai) kell szem előtt tartanunk A zöldborsó - különösen virágzáskor és terméskötődéskor nagyon igényli az öntöző vizet. Csepegtető öntözést alkalmazhatunk.
A betakarítás úgy történhet kiskertben, hogy az érett hüvelyeket leszedjük kézzel. Előfordulhat több menetes szedés is.
A hüvelyeket azonnali felhasználás esetén kifejtjük, későbbi felhasználás esetén mélyfagyasztjuk, hogy megőrizzük a zsengeségét.
Nagy mennyiség esetén érdemes megfontolni a zöldborsó konzerv készítését is, hogy a frissességet megőrizzük.

Kellemes zöldborsó termesztést kívánok!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Hidraulika szivattyú

A minap észrevettem, hogy csepeg a hidraulika folyadék  traktorból. Nagyon nagy figyelmet fordítok a gépek műszaki állapotára. Ugyanis amik...