2019. március 9., szombat

Ezt vesd el!

Itt a március, dübörög a tavasz és különösen most hétvégén (szombaton) sokan töprengenek kellene valamit kezdeni a veteményessel. sokan most kezdik tervezgetni a zöldségeságyásokat. Sokan csak most kapnak észbe meg kéne metszeni a gyümölcsfákat is. Mindenkivel közlöm még egyáltalán nincs késő egyikhez sem.

Jól bevált zöldség növények közül válogathatunk és számos fajnak a vetése vagy palántázása elvégezhető akár még áprilisban is. A melegkedvelő növények ültetésére, mint például a csemege kukorica vagy a paradicsom, csak később áprilisban kerülhet sor.

Egyik kedvenc zöldségfélém a zöldborsó vetését már február 20-án elkezdik üzemi termesztésben. A tipikusan szakaszolt vetésű zöldborsó hőmérsékleti küszöbértéke nagyon alacsony a mégoly kevésbe enyhe fagyokat is kibírja a földben. Viszonylag nagy magja (ezermagtömeg: 200-400g) rengeteg tartalék tápanyagot tartalmaz, ezért ha nem megfelelő mélységre vetettük el, akkor is képes kibújni a talajból. Főgyökere nagyon mélyre lehatol anélkül, hogy elkezdené a nap sugaraiból nyert energiát felhasználni a növekedéshez. Az ilyen nagymagvú zöldségek a kezdő kertészek kedvencei is, hiszen a hibás vagy hiányos talajelőkészítés és egyenletlen vetés ellenére is jól kelnek.

A zöldborsót öntözzük többször hetente (vagy akár naponta is), mert vízigényes növény. Ápolása csupán a gyomok irtásából áll. A sorok között kapáljunk és a tövek között pedig kézzel gyomláljunk. Óvatosan haladjunk nehogy véletlenül a kis növényeket összetévesztve a gyomokkal kikapáljuk az értékes magoncokat.

A zöldborsó fajta megválasztásánál segítségünkre lehetnek a vetőmagforgalmazók fajtaleírásai. Három érési típust különböztetünk meg: korai, közepes és kései éréstípust. Mindegyiknek vannak előnyei és hátrányai is. Ha korait választunk hamarabb lesz érett termésünk.

A zöldborsó hajlamos az elfekvésre. Ekkor a szár lefekszik a földre és a csak a csúcsi néhány szárcsomó törekszik felfelé az égbe, gyakran áthajlik a másik sorba. Ez megnehezítheti a sorok gyomirtását és a hüvelyek illetve a levelek érintkeznek a talajjal, ami gyakran baktériumos fertőzést eredményez. Ha igazán alapos munkát szeretnénk végezni, karózzuk ki a növényeket egyenként. Nem kellenek méteres karók, a zöldborsó szára ritkán éri el a 60 centimétert. Használhatunk nádszárat erre a célra. Egyszerűen leszúrjuk a tövek mellé és a borsó szárát óvatosan köré csavarjuk.

Korai fajták esetén már akár április végén lehetnek zsenge zöldborsó szemeink. Ne siessünk a betakarítással, várjuk meg amíg aszemek a hüvelyben kiteljesednek.

A zöldborsó hántolása nem szívesen végzett és meglehetősen unalmas feladat. A szemek egyik remek felhasználása a frissen készített zöldborsó főzelék. Elkészítjük a rántást, aztán felöntjük fél liter vízzel. Beleöntünk fél kilogramm zöldborsót, 200 gramm cukrot és 20 percig főzzük.

Remélem kedvet csináltam a borsó termesztéséhez. Zöldborsóval kapcsolatos bejegyzéseimet is bátran olvassák el! A keresőbe írják be, hogy "zöldborsó".

Baráti üdvözlettel,

Péter
Endrődy Kert
<Élet a kertből>


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Hidraulika szivattyú

A minap észrevettem, hogy csepeg a hidraulika folyadék  traktorból. Nagyon nagy figyelmet fordítok a gépek műszaki állapotára. Ugyanis amik...