2019. március 26., kedd

Gyomláljunk helyesen

Most azoknak szeretnék tanácsot adni a kézi gyomlálással kapcsolatban, akik saját maguk állítják elő zöldségüket kiskertjeikben.

Üzemi termesztésben a kapásnövények gyommentesítése történhet vegyszeres és/vagy mechanikai úton. Nagy területeken bevált eljárás, hogy a mechanikai gyomírtást traktorral vontatható kultivátorokkal oldják meg. Ezek a modern berendezések mind a sorok között mind pedig a tövek között képesek hatékonyan elvégezni a kapálást. Ma már nem ritkák a számítógépes szenzorokkal ellátott esetlegesen robotizált kapatagokkal felszerelt komplett kultivátorok.


Azonban ilyen eszközök nem állnak rendelkezésére mindenkinek. Különösen kisgazdaságokban, ahol egy-egy növényi kultúra csupán párezer négyzetméter területet tesz ki, szóba jöhet a kézi gyomlálás. A sorok között óvatosan lehet haladni horoló kapával elég jó területteljesítménnyel. Azonban a tövek között való gyomlálás nagyon fáradságos tud lenni. a hajolgatás, guggolás nagyon kifárasztja a kertészt.

Egy, a kultivátorozás gépesítése előtti módszer, amit nemrégiben még elterjedten alkalmaztak Észak-Anglia egyes területein a térdepelő módszer. Sokkal ergonomikusabb, mint bármely más kézi módszer és kíméli az ízületeket. Ennek lényege, hogy a sorokat a két lábunk közé véve, négykézláb haladunk és távolítjuk el a nem oda illő növényeket a tövek közül. Ezt még tovább lehet fejleszteni földön könyökléssel is, aminek következtében az egészen apró még szikleveles magról kelő gyomokat is észrevesszük és eltávolíthatjuk a földből.

Az alábbi képeken ezt mutatja be egy dolgozó, amint a cukorrépát egyeli és gyomlálja négyleveles  növekedési stádiumban. Érdekes megfigyelni a térdére rögzített zsákvásznat, amit azért hord a dolgozó, hogy ne kopjon ki a nadrágja.


A következő bejegyzésünkig kívánok kellemes kertészkedést és eredményes gyomlálást!
Kertbaráti üdvözlettel,

Péter

Élet a kertből.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Hidraulika szivattyú

A minap észrevettem, hogy csepeg a hidraulika folyadék  traktorból. Nagyon nagy figyelmet fordítok a gépek műszaki állapotára. Ugyanis amik...